Kansainvälinen Jääkiekkoliitto

USA voittoon Tanskasta

USA A-lohkon toinen ja Tanska neljäs

Julkaistu 31.12.2015 23:06 GMT+2 | Kirjoittaja Lucas Aykroyd
USA varmisti A-lohkon kakkossijan 4-1-voitolla Tanskasta torstaina. Sonny Milano iski voittomaalin toisessa erässä ja lisäksi saalisti ottelussa syöttöpisteen.

Auston Matthews ja Colin White saalistivat maalin ja syöttöpisteen mieheen, ja Matthew Tkatchuk merkautti kaksi syöttöpistettä. Anders Bjork viimeisteli myös yhden maalin. Tanskan ainokaisen ottelussa iski Mathias Lassen.

”Meillä oli tänään hidas alku, mutta pelasimme joukkueena loppuun asti ja onnistuimme tekemään tarvittavat maalit”, totesi USA:n paras pistemies Auston Matthews.

Tämä ottelu oli paljon vaikeampi kuin eilinen 10-1 -voittoon päättynyt Sveitsi-ottelu. Mutta vain voitto ratkaisee ja myös Tanska-ottelusta USA kuittasi sen tärkeimmän eli kolme pistettä.

”Lähtökohdat tämän päivän otteluun olivat vaikeat,” totesi USA:n päävalmentaja Ron Wilson. ”Teimme 10 maalia eilen ja tiesin, että tänään voisi olla vaikeampaa ja sitähän se oli. Mutta joukkue pelasi kypsästi nuoreksi joukkueeksi.”

Helsingin jäähalli oli täyttynyt jo Kanadan ja Ruotsin faneista, jotka odottavat illan jännityskamppailua. Hallissa raikuivatkin riemukkaat ”Tanska, Tanska” –huudot, kun yleisö kannusti altavastaajia.

Tanska kiitti kannustuksesta ja teki ottelun avausmaalin ajassa 10:14, kun Mathias Lassen onnistui katkaisemaan Louis Belpedion avaussyötön ja iskemään kiekon maalin kattoon hanskakäden puolelta.

USA nousi ensimmäisen erän lopussa tasoihin, jolloin Auston Matthews, joukkueen paras maalintekijä, viimeisteli Matthew Tkachukin esityöstä tasoitusmaalin.

”Ei ole kyse pisteistä tai siitä, millä numerolla varataan NHL:ään”, muistuttaa ensi kesän ykkösvaraukseksi povattu USA-hyökkääjä Auston Matthews. ”Kyse on joukkueena pelaamisesta ja kultamitalin voittamisesta. Sen takia olemme täällä.”

Pelin voittomaali nähtiin toisen erän alkupuolella, kun ajassa 24.02 jäähyltä juuri vapautunut Sonny Milano nousi maalin edustalle ja runttasi paluukiekon varmasti verkkoon.

USA ei onnistunut iskemään lisää maaleja, vaikka hallitsi ottelun toista erää. Tanska taisteli ja piti ottelun tiukkana.

Kolmannen erän alussa puolestaan USA:n maalivahti Halverson todisti olevansa mies paikallaan nappaamalla torjunnan, kun Tanska pääsi 2-1-vastahyökkäykseen alivoimalla.

USA iski vielä kaksi maalia kolmanteen erään ja voitti ottelun lopulta maalein 4-1. Ottelun laukaisutilastot, 44-17, kertovat selvää kieltä USA:n hallinnasta. Ruotsi-ottelussa maanantaina loukkaantunut Alex Debrincat oli edelleen sivussa.

USA pelasi vakuuttavasti alkulohkossa, häviten ainoastaan lohkovoittaja Ruotsille niukasti 1-0. Nelinkertainen nuorten maailmanmestari USA näyttää kulkevan kohti menestystä näissä MM-kisoissa. USA kohtaa puolivälierissä häviäjän ottelusta Suomi-Tshekki.

Tanska on kisojen yllättäjä. He nousivat pääsarjaan vuoden 2015 kisoihin ja onnistuivat jo toisena vuotena peräkkäin taistelemaan tiensä puolivälieriin. Tanskalla on iso haaste edessään puolivälierissä, sillä maa kohtaa viime kisojen hopeamitalistin Venäjän.