Kansainvälinen Jääkiekkoliitto

Nuoret Leijonat finaaliin

Kisaisännät voitti Ruotsin 2-1

Julkaistu 04.01.2016 21:54 GMT+2 | Kirjoittaja Risto Pakarinen
Ruotsi onnistui nollaamaan Nuorten Leijonien ykkösnyrkin – Mikko Rantanen ja Kasperi Kapanen nousivat esiin ja johdattivat isännät huomiseen finaaliin.

Suomi ja Ruotsi eivät yltyneet neljännesfinaaleissa nähtyihin maalikarkeloihin semifinaalissa. Pelistä tuli tarkkaa ja Ruotsin vahva puolustus teki kaikkensa pysäyttääkseen Nuorten Leijonien supertrion. Ottelusta muodostui varsinainen trilleri, jonka Suomi onnistui kääntämään edukseen toisen erän kahdella osumallaan.

Kasperi Kapanen ja joukkueen kapteeni Mikko Rantanen saalistivat molemmat kaksi syöttöpistettä ja Antti Kalapudas iski voittomaaliksi jääneen 2-1 -maalin ylivoimalla. Kaapo Kähkönen merkautti ottelussa 21 torjuntaa.

“Se oli tiukka ottelu, mutta mielestäni ansaitsimme voiton”, Kapanen sanoi.

“Pelasimme turnauksen parhaan pelimme”, lisäsi pistesaldonsa tuplannut Rantanen.

“Mikko (Rantanen) on ollut tärkeä osa joukkuettamme tässä turnauksessa. Hän on loistava johtaja, ja oli mukavaa nähdä, että hänen työnsä jäällä palkittiin”, totesi Sebastian Aho.

Ruotsin ainokaisen ottelussa iski Rasmus Asplund ja Linus Söderström koppasi 26 torjuntaa.

“Joukkue on minulle kuin toinen perhe, ja päästin kaksi maalia ottelussa, tunnen että epäonnistuin,” tuumasi Söderström.

“Lopussa taistelimme, mutta emme kyenneet tasoittamaan ottelua. Ylivoima ratkaisi tänään. Suomi teki ensimmäisen maalin juuri ylivoiman päätyttyä ja voittomaali oli ylivoimamaali”, kuvasi ottelun ratkaisua Dmytro Timashov.

Suomi-Ruotsi -ottelut ovat aina erityisiä. Niissä on kyse muustakin kuin vain jääkiekosta. Ruotsi on aina ollut suomalaisille se rakas vihollinen. Jääkiekossa kohtaamisissa on erityinen tunne ja lataus. Kummankaan joukkueen pelaajat eivät tunne yleisön paineita harteillaan, sillä he ovat pelanneet useita kertoja vastakkain vuosien varrella ja tuntevat toisensa hyvin.

Ottelun ensimmäisessä erässä yleisö ei vielä syttynyt mukaan kunnolla otteluun ja Ruotsin mennessä johtoon hallissa vallitsi odottava tunnelma. Suomen onnistumisten myötä yleisö syttyi kannustukseen.

“Uskomatonta, että peli on loppuunmyyty maanantai-iltapäivänä”, Kapanen sanoi.

“Ihmiset on keksinyt keinon päästä lähtemään töistä aiemmin”, Kapanen virnistää.

Ruotsi hallitsi ottelun alkua ja etenkin ketju Alexander Nylander-Dmytro Timashov-Rasmus Asplund sai aina jäällä olleensa pelin pyörimään Suomen päädyssä.

Ensimmäisen erän puolivälissä Ruotsi siirtyi 1-0 -johtoon, kun Timashov nousi maalille ja löysi takatolpalta vapaaksi jääneen Asplundin, jolla oli helppo työ ohittaa Kaapo Kähkönen.

“Yritin ajaa maalille, mutta näin Asplundin maalilla, niin oli helppoa päättää heittää kiekko hänelle”, Timoshov kertasi.

Toisen erän alkupuoliskolla Ruotsi otti kaksi jäähyä. Kun Suomen pelätty tehonyrkki ei onnistunut maalinteossa, niin muut nostivat tasoaan ja juuri Adrian Kempen jäähyn umpeuduttua Mikko Rantasen syöttö löysi maalinedestä Roope Hintzin, joka veto painui vastustamattomasti ohi Linus Södertsömin.

“Taas nousimme taka ohi voittoon. Luulen, että se kertoo kaiken joukkueemme luonteesta”, Aho sanoi.

Kaksi minuuttia myöhemmin Suomi pääsi uudestaan pelaamaan ylivoimalla. Jälleen Ruotsin alivoimavoimanelikko pystyi pitämään Puljujärven, Laineen ja Ahon poissa pahanteosta, mutta Suomelta löytyi tänään ratkaisijat muista ketjuista. Kapteeni Rantanen nappasi kiekon Ruotsin maalin takana, löysi syötöllään b-pisteeltä Antti Kalapudaksen, joka tälläsi kiekon varmasti maaliin. Suomi siirtyi 2-1-johtoon ja Ruotsille tilanne oli uusi tässä turnauksessa. He olivat ensimmäistä kertaa tappiolla.

Ruotsi ei onnistunut nousemaan taka-ajoasemasta enää peliin mukaan. Joukkueen viimeisen kirin tyrehditty Andreas Englundin vajaat kolme minuuttia ennen ottelun loppua ottama rangaistus kiinnipitämisestä.

“ Alivoimapelaaminen vei energiamme”, myönsi Timashov.